Vaszary János Általános Iskola Egészségügyi szolgálat

 

Tájékoztató

 

Az iskola-egészségügyi szolgálat munkájának hátterét az iskola-egészségügyi ellátásról szóló 26/1997. (IX.3.) NM rendelet adja.

Az intézményben iskolaorvosi rendelő működik.

 

Iskolavédőnő:    Kristófné Bevelaqua Rita

Rendelési idő:    Hétfő-Péntek:7:30-15:30

 

 

Iskolaorvos:      Dr. Seprődi Bence

Rendelési idő:    Szerda:8:00-10:00 ( kizárólag telefonos egyeztetés alapján)

 

 

 

Kapcsolat:

 

Iskolavédőnő:    +36/30/075-63-64

e-mail:                 kristofne.ritavedono@gmail.com

 

Iskolaorvos:       +36/30/244-72-03

 

 

 

 

 

 

 

A rendelő telefonszáma: +36/30/4536016

 

Email: iskolaorvos.vaszarynet@gmail.com

 

Adatbekérő elektronikus kapcsolattartáshoz: ADATBEKÉRŐ

Kérjük, hogy gyermekével, illetve az iskola-egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdésekkel, problémákkal kapcsolatban bátran keresse fel szolgálatunkat személyesen, vagy a fenti elérhetőségek egyikén! Működjünk együtt gyermeke egészsége érdekében!

 

Tájékoztató az iskola-egészségügyi szolgálat munkájáról

 

Az iskolába újonnan felvett diákok az első tanítási napokban ún. "iskola-egészségügyi adatlap"-ot kapnak, melyben a családi és egyéni kórelőzmény felől érdeklődünk. Pontos kitöltésével nagyban segítik az iskola-egészségügyi munkát.

Ellenőrizzük a kötelező védőoltások dokumentációját, szükség esetén pótoljuk az elmaradt oltásokat. Lebonyolítjuk a hatodik és hetedik évfolyamon esedékes kötelező és választható oltások beadását.

Szűrővizsgálatokra a páros évfolyamokon kerül sor (2., 4., 6., 8. osztály). Az orvosi szűrés (mozgásszervi vizsgálat, belszervi vizsgálat, pajzsmirigy vizsgálata, szájüreg és látható nyálkahártyák vizsgálata) és a védőnői szűrés (látás, hallás, testmagasság, testsúly, vérnyomás) együtt komplett belgyógyászati vizsgálatot jelentenek.

A nemi szervek vizsgálatát a személyiségi jogokra való tekintettel csak szülő (hozzátartozó) jelenlétében végezzük el.

Bizonyos állapotok esetén (pl. túlsúly, krónikus betegség) a gyermeket több alkalommal kontrolláljuk.

Eltérés esetén a gyermek további szakvizsgálatokra kap beutalót. Kérjük, hogy ezeket a vizsgálatokat mielőbb végezzék el, és a kapott leletekkel keressék fel az iskola-egészségügyi szolgálatot!

Minden gyermek egészségi állapotának megfelelően részt vesz a testnevelési órákon, ezért minden tanévben testnevelési csoportbesorolásra kerülnek azok a tanulók, akik valamilyen egészségkárosodásban szenvednek (legyen az belgyógyászati vagy mozgásszervi probléma). Akut súlyos betegsége, csonttörés után is fontos hogy változtassunk a tanuló terhelésén, ezért kérjük, hogy ilyen esetekben a leletekkel, zárójelentésekkel keressék fel az iskolaorvost.

A hatályos szabályozás értelmében a testnevelés órák alól az iskolaorvos ad felmentést, ehhez szakorvosi véleményt kérünk!

Az iskolában egészségügyi témájú tanórákon a következőről hallanak a diákok: testápolás, egészséges táplálkozás, elsősegélynyújtás, szenvedélybetegségek, serdülőkor, terhesség, abortusz, szülés, nemi úton terjedő betegségek, szív-érrendszeri és daganatos betegségek megelőzése.

 Adatkezelés

Az iskola-egészségügyi ellátás szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges nyilvántartásba venni a gyermekek személyes adatait az egyén azonosítása érdekében, illetve az egészségi állapotra vonatkozó olyan adatokat, amelyek információt hordoznak a test vagy pszichikai egészségi állapotra vonatkozóan az orvosi diagnózis felállítása, szakmai alkalmassági vizsgálat, vagy hatósági megkeresés céljából.

Tájékoztatjuk, hogy az Európai Parlament és a Tanács Általános Adatvédelmi Rendeletében foglaltak szerint a tizennyolcadik életévét be nem töltött gyermekek egészségügyi és személyes adatait törvényi felhatalmazás és/vagy a szülő/gondviselő hozzájárulása alapján kezeljük.

A gyermek adatait az iskola-egészségügyi szolgálat bizalmasan, csak a törvényi előírásoknak megfelelő ideig kezelik, tárolják. Az adatkezeléssel kapcsolatban az adat tulajdonosának jogában áll megerősítést és tájékoztatást kapni, a kezelt adatokról, helyesbíteni, korlátozni, töröltetni adatait, illetve visszavonni az adatkezeléshez adott hozzájárulását, valamint megilleti az adatvédelmi hatósághoz és bírósághoz fordulás joga is.